Viata in Egiptul Antic se desfasura in jurul religiei. Faraonii erau descendenti ai zeilor, fiind adepti ai diferitelor culte, iar prin constructia de temple isi consolidau puterea politica. Cu zidurile strajuite de imagini si hieroglife, cu coloanele si interioarele imense, templele Egiptului Antic reprezinta un adevarat triumf cultural.
Templele din Abu Simbel (Nubia)
Dintre toti faraonii, Ramses II a fost cel mai prolific constructor de monumente si temple. Doua dintre cele mai mari temple sale, Marele Templu de la Abu Simbel si fratele sau mai mic, Templul lui Hathor se afla la Abu Simbel. Ambele temple au fost initial asezate cu 60 metri mai jos, fata de locul unde le gasim astazi. Cele doua temple au fost parte dintr-o operatiune masiva organizata de UNESCO pentru a salva Marile Temple ale Egiptului de inundatiile provocate de lacul Nasser. Cioplite direct in stanca, templele au fost demontate si reconstruite cu mare grija.
Templul Reginei Hatsepsut (Teba)
La poalele unui munte inalt de calcar din desertul Tebei strajuieste templul terasat al Reginei Hatshepsut. Hatshepsut a fost cel mai mare faraon de sex feminin al Egiptului. Ea a demonstrat superioritatea fata de pretendentii de sex masculin la tron, timp de peste 20 de ani de prosperitate si pace.
Partial incorporat in munte, templul are aproape patruzeci de metri latime. Templul lui Hatshepsut este o extensie a templului Mentuhotep al II-lea, desi are de cateva ori dimensiunea sa. Cele doua formeaza un tot armonios, astfel ca nu se pot distinge de la distanta.
Templul din Luxor
Desi statuile lui Ramses al II-lea strajuiesc intrarea, a fost Amenhotep III cel care a construit Templul din Luxor. De-a lungul anilor, mai multi conducatori ai legendarului Egiptului au contribuit la gloria Templului din Luxor, de la Tutankhamon pana la Alexandru cel Mare.
Templul din Karnak
Cel mai important loc de cult din Egipt in timpul puterii tebane. A fost construit, demontat, restaurat, marit si decorat de mai multi faraoni. Este un complex de sanctuare, obeliscuri si piloni, dedicat gloriei faraonilor. Este un templu gigantic: 1.5 km pe 800 m. Imposibil de descris, acest monument imens trebuie neaparat vizitat!
Una dintre aleile templului ascunde sfincsi cu cap de berbec, care in vremea faraonilor flancau un canal de legatura intre Templu si Nil.
Templul lui Horus (Edfu)
Un templu egiptean foarte bine conservat, mult mai nou decat alte temple, construit in era ptolemeica, din 237 I. Hr. – 57 i. Hr. Este al doilea mare templu din Egipt, dupa Templul din Karnak. Sanctuarul lui Horus include un altar de granit, care gazduia statuia de aur a lui Horus.
Templul lui Amada (Nubia)
Salvat din apele lacului Nasser si mutat pe o suprafata de teren mai inalta si uscata, Templul lui Amada se mandreste cu cele mai frumoase reliefuri pe perete, in stil nubian, foarte bine pastrate pana in zilele noastre. Dedicate zeilor Noului Regat, Amun-Ra si Ra-Hor-Akhty, a fost un efort de colaborare intre Tuthmosis III si fiul lui, Amonhotep II. Ramses II a restabilit, de asemenea, o mare parte din Templu, care a suferit sub conducerea lui Akhenaton.
Templul Dakka (Nubia)
Templul se afla la o distanta de cincisprezece minute de mers pe jos de la Wadi es-Sebua. Templul a fost situat initial la 40 km in nordul locatiei actuale. Dedicat lui Thot, zeul intelepciunii, constructia lui a durat din timpul domniei faraonului nubian, Arkamani, in secolul al treilea i.Hr. pana in cea a imparatului Augustus. Merita vizitat, in special pentru pilonul inalt de 12 metri care ofera o priveliste uimitoare asupra lacului. Maharraqa, cel mai mic dintre cele trei temple, este interesant pentru scara spirala, o caracteristica rara in Egiptul antic.
Templul lui Isis (Aswan)
De dimensiuni mici, Templul a fost conceput ca o oda lui Isis si Nilului, creatorul tuturor lucrurilor. Legenda spune ca Isis a ales sa traiasca pe insula pentru a-l plange pe Osiris, fratele si sotul ei , ucis de Seth, si ca pe Philae a gasit inima lui Osiris. Templul si cladirile din jur au fost construite in primele secole d. Hr. Cultul lui Isis a continuat aici pana la inchiderea templului in 537 si transformarea acestuia intr-o biserica.
Templul zeitei Hathor (Dendera)
Templul lui Hathor a fost ridicat in secolul I d. Hr. Constructia a fost inceputa in timpul domniei lui Ptolemeu IX si a fost completata de imparatii romani. Templul a fost dedicat zeitei Hathor, zeita petrecerilor, a muzicii si a dragostei, si a fost dedicat Afroditei de catre greci.