Muzee

Egiptul atrage prin istoria si comorile mostenite din timpul faraonilor, prin relicvele si obiectele de arta expuse in Muzeul de Egiptologie din Cairo. Cu o istorie remarcabila, cu scrieri datand din 3100 i.Hr., culturii vaste a Egiptului ii este dedicat un muzeu propriu.

Muzeul de Egiptologie din Cairo

Muzeul de Egiptologie din Cairo
Muzeul de Egiptologie din Cairo

Stand in umbra primariei moderne din Cairo, exteriorul construit in stilul neo-clasic francez te pregateste pentru comorile si minunile antice care asteapta privitorul in spatele ferestrelor arcuite.

Pasind in impozantul Atrium, intalnesti statui monumentale, de la Colosul lui Amenhotep III pana la sculptura in marime naturala a regelui Djoser (Zoser). Galeriile de la parterul Muzeului te poarta intr-o calatorie in timp, fiecare incapere purtand splendorile unui mare regat. Paleta veche de 5000 de ani a regelui Narmer este un obiect de mare importanta pentru arta si istorie.

Bogatia culturala a Egiptului Antic este ilustrata in multe alte obiecte de arta care dezvaluie talentul exceptional al artizanilor din antichitate.

Masca funerara a lui Tutankhamon expusa la Muzeul de Egiptologie din Cairo
Masca funerara a lui Tutankhamon

Cele mai mari valori se intalnesc la etaj. Galeriile dedicate lui Tutantkamon gazduiesc peste 1700 de piese, inclusiv faimosul sarcofag al sau, descoperit în Valea Regilor, Teba (azi Luxor), dar si masca funerara de aur, o trompeta antica, tronuri, chiar si un scaun de toaleta regala.

La etaj de mai afla Sala Mumiilor, care gazduieste 11 mumii faraonice. Are o taxa de intrare relativ mare, nu permite fotografierea, dar alaturi se afla o incapere cu intrare gratuita, in care sunt expuse animale si pasari mumificate.

Muzeul de Egiptologie este pur si simplu de neegalat, cu peste 136,000 de articole expuse, fara a mai mentiona cele cateva sute de mii de piese aflate la subsol. Aceste obiecte de arta dateaza din timpurile unui Egipt unit, în 3100 î.Hr.. Muzeul este renumit pentru cele mai bune colectii de antichitati egiptene din lume.
In 2008, Muzeul din Cairo a fost mutat într-o locatie noua, imensa.

 

Muzeul de Ceramica Islamica

Muzeul de Ceramica Islamica
Muzeul de Ceramica Islamica

O combinatie armonioasa de arhitectura turca, marocana si andaluza, palatul Printului Amr Ibrahim adaposteste acum Muzeul de Ceramica Islamica, asezat intre vilele in stil european si conacele din Zamalek (Cairo).

Muzeul adaposteste o serie de galerii de ceramica dedicate perioadelor: Fatimid, Ummayad, Ayyubid, mameluca si otomana. Colectiile din interiorul galeriilor includ farfurii si vaze splendid incriptionate, lampase si placi glazurate. Colectia include piese de arta din Siria, Persia, Andaluzia, Tunisia si Irak.

Marele Muzeu (Giza)

Alaturi de Marile Piramide, o noua capodopera arhitecturala asteapta sa se inalte dintre dunele de nisip. Cu un buget estimat la peste 500 de milioane de dolari, noul muzeu va fi o inovatie tehnologica, cu exponate interactive, adaptate erei cibernetice. Odata finalizata, aceasta va detine cea mai mare colectie de antichitati egiptene din lume, eclipsand chiar si Muzeul de Egiptologie, cu peste 100.000 de artefacte din perioadele copta, islamica, greco-romana si din timpul faraonilor.

Muzeul Greco-Roman (Alexandria)

Muzeul Greco-Roman din Alexandria
Muzeul Greco-Roman din Alexandria

Datand din secolul IV î.en pana în secolul VII d.Hr., obiectele si artefactele din muzeul greco-roman arata transformarea lenta dar sigura a panteonurilor egiptene si grecesti în cultul zeului Serapis. Deschis de Khedive Abbas Helmy II în anii de declin ai secolului al XIX-lea, muzeul reuneste peste 40.000 de articole de la monede antice, portrete si statui pana la sapaturile arheologice din jurul Alexandriei si oazei Fayoum.

Muzeul Nubian (Aswan)

Muzeul nubian
Muzeul nubian

Trei mii de piese din antichitate sunt expuse in muzeu, reprezentand diferite epoci: faraonica, romana, copta si islamica. Muzeul si-a deschis usile pentru prima data in noiembrie 1997, iar costul constructiei s-a ridicat la 20 milioane de dolari. Arhitectura muzeului evoca stilul nubian al satelor situate de-a lungul Nilului nubian, inainte ca acestea sa fie inundate de Lacul Nasser.

Muzeul lui Mohamed Mahmoud Khalil si al sotiei sale (Giza)

Muzeul lui Mohamed Mahmoud Khalil
Muzeul lui Mohamed Mahmoud Khalil

Colectie personala de pictura, sculptura si vase din Europa secolului XIX.

Muzeul copt (Cairo Vechi)

Relicve ale primilor crestini ai Egiptului.