Deși construcția piramidelor a reprezentat doar un episod din indelungata istorie a faraonilor, a generat unele din cele mai impresionante monumente care au existat vreodata. Pe langa cei trei giganti de la Giza, de-a lungul Nilului pot fi numarate peste 70 de piramide.
Piramidele de la Giza
Cele trei mari piramide de la Giza sunt pazite de Sfinx, reprezentand un leu asezat, capul reprezentand un faraon cu privire enigmatica. Cu mai mult de 4000 de ani în urma, trupurile mumificate ale lui Cheops (sau Khufu, in limba egiptenilor), Kefren si Mykerinos au fost transportati pe Nil pentru a fi ingropate si pregatite pentru calatoria în viata de apoi, în cadrul acestor monumente masive.
Cea mai mare si cea mai veche din cele trei piramide este Piramida lui Kheops, cunoscuta ca “Marea Piramida“. A fost cea mai înalta structura din lume pana la sfarsitul secolului XIX (145 metri). Cu toate acestea, Piramida lui Kefren, fiul si succesorul lui Cheops, face o prima impresie mai buna. Fiind situata pe un teren mai înalt si avand capacul de calcar inca intact, ea pare mai semeata, chiar daca este cu 4 metri mai mica.
Cea mai mica dintre cele trei, Piramida lui Mykerinos, recupereaza din dimensiunea sa prin templele funerare deosebite.
De vazut in Giza: Una din cele trei piramide, Muzeul Solar Barque, Sfinxul si Spectacolul de sunet si lumina de la Sfinx.
Necropola Giza reprezinta, de asemenea, locul de veci al familiilor faraonilor si egiptenilor de rang inalt. Acestia din urma au fost ingropati în interiorul unor constructii numite „mastaba” – cladiri rectangulare, cu acoperisul plat si cu peretii înclinati, de obicei construite din piatra sau caramizi uscate la soare – si unor piramide mai mici situate pe acelasi platou. Exista, de asemenea, morminte ale mestesugarilor si inginerilor care au inaltat aceste edificii epice.
Piramidele din Dahshur
Au fost initial unsprezece la numar, dar in prezent doar doua din piramidele din Vechiul Regat au ramas intacte: Piramida Turtita si Piramida Rosie. Faraonul Sneferu, tatal lui Khufu si fondator al celei de-a patra dinastii, a construit aici prima piramida reusita din Egipt, Piramida Rosie. Dahshur este un loc linistit, unde veti putea sa va bucurati de monumente în pace.
Piramidele din Saqqara
Grandiosul oras Memphis a ramas marturie peste timp a vechilor cizilizatii egiptene. Aici a fost descoperita, din nisipurile desertului, marea necropola Saqqara. Memphis se afla la 23 km la sud de Cairo, pe partea de vest a Nilului. Memphis a fost fondat în 3000 î.Hr. de catre Menes, figura legendara careia i s-a atribuit crearea unui Egipt unificat din punct de vedere politic. Memphis a fost capitala administrativa a tarii în timpul Vechiului Regat, dar si mai tarziu.
Cele unsprezece piramide, nenumarate mastaba si manastirea copta se intind pe 7 km de la nord la sud si reprezinta peste 3500 de ani de civilizatie egipteana. În centrul sau se afla Piramida in trepte a lui Zoser (Djoser), prima piramida si prima mare structura de piatra de pe mapamond, ridicata datorita talentului genialului Imhotep, arhitectul regelui Zoser.
Dupa credinta vechilor egipteni, se putea ca spiritul sa fie insuflat, prin ritualuri magice, unei statui, ce ar fi reprezentat persoana defuncta. Dovada o gasim pe peretele de nord al piramidei lui Zoser, intr-o incapere de mici dimensiuni, “serdab”,unde se afla statuia faraonului.
Saqqara include si Serapeum, reprezentat de o sculptura in calcar in marime naturala, originalul careia se afla in Muzeul de Egiptologie din Cairo, si o colectie impresionanta de tauri Apis mumificati, in sicrie gigantice de granit. Dintre cele unsprezece piramide, cea a regelui Teti, care a domnit in cadrul celei de-a sasea dinastii, are cea mai bine conservata camera mortuara, peretii piramidei fiind „captusiti” cu texte reprezentand calatoria sa spre viata de apoi. Mastaba lui Mereruka este cea mai mare din Saqqara, avand 32 de incaperi. Mereruka a fost vizierul lui Teti si s-a casatorit cu fiica acestuia. Peretii mastabei lui Mereruka sunt acoperiti cu picturi murale deosebite, care prezinta scene din viata de zi cu zi.
De vazut in Saqqara: Complexul funerar Zoser, mormantul lui Mereruka, Serapeum.